Norrlandsmästerskapet 2008

I helgen var det tävlingar i Vallsta hos Kjell Andersson. Det var två IK2-IK1 tävlingar och samtidigt Norrlandsmästerskap.
Mina hundar gick väldigt jämt och bra hela helgen, även Slip stack upp lite grann och hamnade bra till i resultatlistorna. Men det var kanske Tim som gick bäst, han går väldigt bra på hämten, kommer alltid upp bra bakom fåren. Roy kan stanna lite kort om han känner av ett för starkt drag och man tappar onödiga poäng när man ska korrigera till honom. Vi kom till finalen med Tim efter "Dalle" med Lova avsagt sig finalplatsen. det är tre ekipage som går till fialen. Där kom Tim på en 2:a plats, efter som jag tycker en bra runda. Det var ju dubbelhämt och tio djur i vardera flock och en svårare sortering/delning. Och vi har inte tränat in dessa moment ordentligt, så jag var nöjd med att genomförare alla moment. Håkan Hägglund med Ike vann på 110p och jag hade 105p, så det var ganska jämt om förstaplatsen. Anna-Sara Boden med Puma var den tredje finalisten. Roligt för Håkan med Ike att vinna, det har ju stundtals gått lite tungt för honom denna säsong med Ike. Nu är det inte så mycket mer tävlande för mig denna säsong på grund av tidsbrist. Som jag känner just nu så kommer jag att deltaga i Norge på Verdalspröven den 27-28 sep. Jag har kvalat in till SM med alla mina hundar men kommer förmodlingen inte att åka dit. Tim och Roy är ännu för unga för att kunna göra sig gällande på en stor finalbana på ett SM och det är inte värt att åka till ett SM bara för att deltaga. Till Unghundscupen 2008 är Tim kvalificerad men det är också tveksamt om jag kommer att deltaga där. Jag har ca 90 mil enkel väg till Sandhem och jag måste ta ledigt från jobbet i två dagar för att deltaga där. Jag börjar jobba igen efter semestern nästa vecka så jag ska se hur det ser ut på jobbet om jag kan få ledigt. Sen har vi påbörjat en renovering av taket på mitt hus som måste vara klart innan kylan sätter in och det kommer också att ta en massa tid under sep-okt. Slip gjorde sin sista tävling nu i helgen. Hon har ju inte precis fallit för ålderstrecket men hon har vissa brister som gör att hon har väldigt små möjligheter att vinna tävlingar. Sista åren har jag bara haft med henne i brist på annat, men nu när jag har två bra hundar i Tim o Roy så kan hon få tillbringa resten av sitt liv som sällskapshund hos mig. Hon gillar att ligga i soffan med mig och ha det skönt på kvällarna och det är ju bättre att hon får göra det en att jag ska skälla ut henne på tävlingsbanorna när hon inte klarar av vissa moment på tävlingarna. Sen får jag hem min tredje hanhund här i höst, den efter Joy och Jon Sands Moss kommer tillbaka efter att ha varit hos en fodervärd. Ska testa av den innan vintern kommer. Ska bli mycket intressant att se hur den ser ut.

Finalisterna Norrlandsmästerskapet 2008. Jag med Tim, Håkan.H. med Ike som vann, och Anna-Sara med Puma.
Foto: Leif Olsson.



Träningsvecka i Norge

Har varit en vecka i Norge för att hälsa på lite bekanta samt trimma hundarna lite extra. Veckan har varit toppen, trevliga människor och bra träningsförhållanden. Hemma hos Olav var det tagit andra skörden, så det var fina marker att träna på. Hundarna fick sig två pass om dagen och det har gjort dom gott att få träna på lite längre avstånd och svårare förhållanden. Det gick att få ut ca 500m avstånd på hämt och fråndrivningar och det är bra att hundarna får vänja sig att ta kommandon på dessa avstånd. Hundarna fungerade bra efter ett par dagars träning. Det tar ju ett tag för dom att vänja sig vid dom nya förhållanden son var här, lite kuperade marker och ny typ av djur. Jag var också ett par dagar och vandrade i fjällen för att se till dom marker som jag jobbade i åren 1999-2000. Det var trevligt att återse dessa platser. Men man kan konstatera att åren går och man blir inte yngre. Det var ju ca 9 år sedan man jobbade som gjetare här och då var man i betydligt bättre form en i dag. Man har blivit 9 år äldre och blivit ca 15kg tyngre och det märktes helt klart under denna tur, det var ganska tungt att gå och man fick sig en tankeställare att man måste försöka hålla sig i bättre form. Måste försöka komma i gång med någon form av träning för att bättre på fysiken annars kommer man inte i framtiden att kunna ta sig upp på dessa fjäll och det vore ju synd för det är väldigt avkopplande och trevligt att vara uppe i dom Norska fjällen. Nedan ligger lite bilder som blev tagna under denna vecka.

Skjakerdalen med fjällen i bakgrunden.


En av stugorna som ligger inne på fjällområdet där jag brukar bo.


Stugan på Harbakvollen där jag övernattade.


Roy ligger på trappan och tar igen sig efter en dags vandring.


Roy.


Träningsdag hemma hos Olav Tiller. Här är det Morten. E. som var på besök för att trimma sina hundar.


Mortens dotter, kanske en blivande vallhundsförare.


Markerna hemma hos Olav.




Till Norge.

I morgon bär det av till Norge för att besöka Olav Tiller och träna mina hundar. Ska bli roligt att komma till andra marker och bättre får än jag har här hemma. Måste få större ytor och längre avstånd när jag tränar. Hundarna är nu mogna för att tränas under svårare förhållanden. Det är framförallt dubbelhämten som jag måste få någon ordning på. Norska fjällen är perfekta att träna dessa moment. Jag återkommer med en rapport nästa vecka när jag kommer hem.

Norska Dalasau på fjället.


Olav Tillers får på fjällbete. Foto taget vid förra årets besök.


Olavs stuga på fjället.


Fin Dalasau.



Intensiv tävlingsvecka.

Har varit en intensiv tävlingsvecka för mig. Har varit med i samtliga tävlingar här uppe i Norr, det blev totalt 35 starter på mina tre hundar under 9 tävlingsdagar. Lite jobbigt med så mycket på en vecka men ändå tycker jag att det är bra att man kan komprimera det hela så att man slipper åka så mycket över längre tid. Det är ju inte precis billigt numera att flänga omkring runt Sverige med bil i dessa tider med bensinpriser som är så höga. Det har i alla fall varit väldigt trevligt att vara på dessa tävlingar. Höjdpunkten var kanske hos Sundström i Persön där det var väldigt bra tävlingar, bra djur och stora marker gjorde det möjligt att få till bra tävlingar. Resultatmässigt för min del har varir bra. Planen var att skaffa sig rankingpoäng till unghundscupen med Tim och det lyckades över förväntan, han gick väldigt bra på IK1 tävlingarna och vi lyckades ta maximala 36p. Och i och med det så ligger han i topp på unghundsrankingen. Han gick också bra på en del av IK2 tävlingarna. Med Roy ville jag ta lite mer SM poäng under denna vecka och det lyckades också bra, han har nu 38p och ligger bra till på SM rankingen. Nu blir det bara träning ett par veckor innan det blir tävling igen, jag kommer att starta mina hundar igen i Vallsta hos K.Andersson den 23-24 aug. Nästa vecka kommer jag att fara till Norge för att träna under lite bättre förhållanden än jag har här hemma.


Slip tar in fåren i fållan under tävlingarna i Persön. Kanonbra tävlingar var det där.


TIM som skötte sig väldigt bra under Norrlandsveckan. Han vann 4 IK1 tävlingar.





RSS 2.0